Boru KurduKıyıdan ve tekne avında dip balıkları için kullanılan, fakat tazesini (canlı) bulmak kolay olmayan bir yem.
KalamarEti değerli olan kalamar balık yemi olarakta kullanılır, bacakları kesilerek iğneye takılır. Çipura, karagöz, mırmır balıkları için uygun yemlerden biridir.
MadyaEge bölgesinde sıkça bulunan, ancak pek tercih edilmeyen bir balık yemidir. Madya kabuklu olup, içi deniz salyangozunun büyüğü gibidir.
MamunBalıkçılar arasında en popüler yemlerden biridir, genel tüm dip balıklarında etkili olan mamun, aynı zamanda sualtında kıvır kıvır oynaması balıkların dikkatini çeker.
Karides ve ıstakoza benzeyen mamun kıvır kıvır canlılığı sayesinde bir çok balığın avında en verimli yemlerden biridir. Boyları 6-8cm arasındadır, rengi koyu yeşile bakan bir renktir. Mamunun özelliği canlı olarak kullanılmasıdır, ancak ölü olarakta kullanılabilir ve yinede iyi sonuçlar alınabilir. Mamun öldükten 1 gün sonra yumuşamaya başlar ve iğneye takılması zorlaşır, yumuşamasının diğer bir kötü yanı ise oltayı atarken havada dağılmasıdır. O nedenle mamunu canlı olarak kullanmak balığın avının verimli geçmesinde önemli rol oynar.
Nasıl Kullanılır
Kuyruğu karidese benzeyen mamunu iğneye takmak için, ilk önce iğne kuyruğunun bitiminden saplanır, ardından kuyruğun iç gövdesinden geçirilerek kafa bölgesine kadar devam edilir. İğnede canlı kalabilmesi için kafa bölgesine iğne saplamamak gerekir.
Hangi Sezon Daha Verimli
Mamunun balık avında kullanılması yılın bütün ayları verimlidir, temin edilebildikçe yılın her ayı kullanılır ve mercan, çipura, karagöz, sargoz, mırmır gibi balıkların en sevdiği yemdir.
Muhafaza Edilişi
Mamun toplanır ve yaşadığı bölgeden çıkarıldığı andan itibaren en fazla 2-3 gün canlı kalabilir, bu süre mamunu muhafaza ettiğiniz yönteme göre değişir, ıslak yosunların arasında mamunlar 2-3 gün rahatlıkla canlı kalabiliyor. Normal şartlarda saklarsanız nemsiz ortamda, ertesi gün yada 1 gün sonra mamunlar ölecektir.
SardalyaTuzlanmış olarak muhafaza edilen sardalya, yağı, kokusu ve parlaklığıyla sualtında balıkların o bölgeye toplanmasını sağlar ve çok başarılı bir yemdir. Ayrıca paragat içinde kullanılmaktadır.
Sardalya bildiğiniz gibi sularımızda bolca bulunan bir balıktır, eti lezzetli ve ekonomik değeri büyüktür. Sardalya lezzetiyle, parlaklığıyla sualtında yaşan canlılarında en sevdiği beslenme kaynağıdır, çünkü sardalya kokulu ve yağlı olması bir çok balık tarafından çabuçak farkedilmesini sağlıyor. Balık avında kullanılacak sardalyanın günlük olması, taze dipdiri olması çok önemlidir, sardalyayı elinize aldığınızda sertliği ile bunu anlayabilirsiniz, bayat, yumuşamış sardalya ile av yapılmaz. Av kadar sardalyanın hazırlanışıda çok önemli, kullanacağınız sardalyaları öncelikle sualtında elinizle yıkayın, biryandan yıkarken elinizi hafifçe derisine ovuşturarak pullarınında çıkmasını sağlayın, ama en önemli parlak gövdesine zarar vermeyin. Sardalyaları yıkadıktan sonra pisliklerini ayıklamanıza gerek yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
1) Parçalar halinde lokma olarak takmak
En kullanışlı ve avda verimli olunan şekil parçalar halinde sardalyayı iğneye takmaktır, bir bütün sardalyadan 6-7 parça her iğneye 1 tanesi takılmak üzere elde edilir. Parça halinde iğneye takılacak sardalya ilk önce parçanın köşesinden iğne saplanır, daha sonra iğne arkadan çıkartılıp, parçanın ortasına saplanır ve takma işlemi tamamlanır.
2) Fileto yapılarak iğneye takılması
Sardalya fileto veya yaprak halinde kullanılmasıda avda çok verimlilik sağlar, fileto için özel bıçağımızla sardalyanın ortasındaki kılçıkla eti birbirinden ayırır ve fileto elde etmiş oluruz. Bu filetoları ikiye bölerek her sardalyadan 4 iğneye takılabilecek yem yapabilirken, iğnenin büyüklüğü ve balığın avına göre bir sardalyadan 2 iğneye takılabilecek yem elde edebiliriz. Ayrıyetten filetoları dahada küçük parçalara bölerek yem sayısı arttırabilir ve iğne büyüklüğüne göre ufak parçalar halindede kullanabilirsiniz.
SübyeMürekkep balığı olarakta bilinen sübye, kokusuz, sert ve iri balıkların avında kullanılmak için elverişlidir.
SülünesAmatör balıkçılar tarafından en çok tercih edilen balık yemlerinden biridir, çipura, karagöz, mercan, sargoz, mırmır, levrek gibi balıkların başlıca yemidir.
TekeTeke karidesin benzeri olup, daha küçüğüdür. Kıyılarda yosunların, kayaların arasında yaşarlar ve birçok dip balığının avında kullanılır.
Toprak SolucanıGübreli toprakta yaşayan toprak solucanları, balık yemi olarak kullanılmakta en uygun yemlerden biridir, canlı olarak kullanılması her balık tarafından çabucak farkedilmesini sağlar.
YengeçDenizin olduğu heryerde yaşayan yengeç, levrek ve çipura balıkları için vazgeçilmez bir yemdir.